یکی از روش هایی که برای اصلاح طرح لبخند وجود دارد، جراحی زیبایی لثه است. برای زیبایی دندان ها علاوه بر ظاهر خود دندان ها، متناسب بودن لثه با لب ها عاملی مهم و تاثیر گذار است. اگر به هنگام لبخند زدن میزان زیادی از لثه ها نمایان باشد، باعث کاهش زیبایی دندان ها می شود. خط لبخند در صورتی مناسب است که کمترین میزان از بافت لثه مشاهده شود. به همین بابت است که خیلی از افرادی که لبخند لثه ای دارند، نسبت به لبخند خود حس خوبی نداشته و اعتماد به نفس کافی برای لبخند زدن ندارند. لبخند لثه ای با توجه به شکل و اندازه لب ها و دندان ها، بافت لثه و عضلات صورت توسط دندانپزشک تشخیص داده می شود. دندانپزشک این کار را به وسیله قالب گیری سنتی یا دیجیتال و با بررسی عکس رادیولوژی از ریشه دندان و استخوان فک انجام می دهد. جراحی زیبایی لثه را بسیاری از دندانپزشکان عمومی و متخصصان لثه انجام می دهند. برای این جراحی حتما با دندانپزشک مشورت کرده و جراحی خود را به دست دندانپزشکی بسپارید که تخصص و مهارت کافی را دارد. پیشرفت جراحی زیبایی در 20 سال اخیر بسیار قابل توجه بوده است. با استفاده از روش ها و ابزار های جدید، جراحی زیبایی لثه با نتایج بسیار خوب و کمترین درد به کمک دارو های مسکن انجام می شود. بنابراین سبب کاهش چشمگیر مشکلات و خونریزی لثه بعد از جراحی شود. جراحی زیبایی لثه معمولا درمان طولانی نداشته و با بی حسی موضعی و طی یک جلسه درمان انجام می شود.
آنچه در این مقاله میخوانید
آیا جراحی زیبایی لثه ضروری است؟
پلاک میکروبی همانطور که باعث پوسیدگی دندان می شود، ممکن است بیماری لثه را ایجاد کند. منظور از پلاک مواد چسبنده ای می باشد که بعد از غذا خوردن یا مسواک زدن روی دندان تشکیل می شود. دندان به وسیله سیستم ایمنی خود برای مقابله با باکتری باعث آسیب رسیدن به لثه می گردد که این اتفاق سبب خونریزی لثه می شود. در صورت پیشرفت این بیماری ممکن است دندان به طور کل از دست برود. در این هنگام جراحی زیبایی لثه نیاز می باشد. گاهی اوقات افراد به دلیل اصلاح طرح لبخند خود، کاهش حفره های بین دندان، افزایش طول تاج و به طور کل برای زیبایی به دنبال جراحی زیبایی لثه می باشند. با معاینه دندانپزشک لزوم جراحی زیبایی لثه مشخص می گردد.
مراقبت های جراحی زیبایی لثه در 24 ساعت اول
جراحی زیبایی لثه مانند تمام جراحی ها به مراقبت هایی نیازمند است که در ذیل به بررسی آن ها می پردازیم:
- تا چند ساعت برای جلوگیری از کنده شدن پانسمان چیزی نخورید.
- سعی کنید یک روز بعد از جراحی را استراحت کنید.
- در روز اول غذاهای مایع و سرد مصرف کنید.
- از خوردن غذا های داغ، سفت و تند خودداری نمایید.
- دارو های مسکنی را که پزشک تجویز کرده حتما مصرف کنید.
- از مسواک و دهانشویه در روز اول استفاده نکنید.
- چند ساعت بعد از جراحی لثه اگر لثه شما دچار خونریزی شد، دهان خود را با آب سرد بشورید. در صورتی که مدت خونریزی طولانی شد، به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
- تا زمانی که پانسمان جراحی در دهانتان وجود دارد، از مسواک زدن خودداری کنید و به هیچ عنوان پانسمان روی لثه را دستکاری نکنید.
- جهت کاهش درد و تورم از یخ کمپرس در فاصله ۵ دقیقه ای استفاده کنید.
- بعد از جراحی از کشیدن سیگار اجتناب کنید.
- سعی کنید خیلی فعالیت بدنی نداشته باشید و از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری نمایید.
- اگر دچار تب و لرز شدید، به مطب دندانپزشکی مراجعه کرده و یا با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
مراقبت های جراحی زیبایی لثه پس از روز اول
برای مراقبت از لثه جراحی شده باید نکات زیر را رعایت کنید:
- چند روز بعد از جراحی از خوردن آبمیوه هایی مانند آب پرتقال دوری کنید.
- تا چند روز از فعالیت های شدید مانند دویدن پرهیز کنید.
- برای شست و شوی دهانتان از آب نمک استفاده کنید.
- بعد از گذشت روز اول سعی کنید بعد از هر وعده غذایی به آرامی مسواک بزنید و از دهانشویه استفاده کنید.
- از خوردن غذا و نوشیدنی ترش پرهیز کنید زیرا باعث تحریک لثه ها می شود.
- سعی کنید از غذا های نرم استفاده کنید.
- مطابق با دستور پزشک دارو های خود را استفاده کنید.
مراقبت های جراحی زیبایی لثه پس از برداشتن بخیه های لثه
هنگامی که بخیه های لثه را کشیدید، جهت حفظ سلامت دهان و دندان خود مراقبت هایی را باید انجام دهید که عبارتند از:
- به آرامی مسواک بزنید و سعی کنید تا حد امکان از برخورد مسواک به لثه جلوگیری نمایید.
- دارو های مسکنی را که دکتر برایتان تجویز کرده به طور منظم استفاده کنید.
- از سیگار کشیدن تا حدود ۶ هفته دوری کنید. نیکوتین موجود در سیگار سبب کندی روند بهبودی درمان می شود.
- با مشورت دندانپزشک خود از دهانشویه استفاده کنید.
- از نخ دندان برای از بین بردن پلاک های تشکیل شده بین دندان استفاده نمایید.
- بهداشت دهان و دندان را جدی گرفته و به طور منظم رعایت کنید.
- برای چکاپ و جرم گیری به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
مواد غذایی مفید برای سلامت لثه
مشکلات دهان و دندان در سراسر جهان از شایع ترین بیماری ها می باشد. با پیشرفت علم دندانپزشکی و تکنولوژی های به روز، میزان از دست دادن دندان بسیار کاهش یافته است، اما باز هم به دلایلی مانند عادات بد غذایی، افزایش مصرف شیرینی و شکلات، افراد با این مشکل مواجه می شوند. اگر دندان و لثه ناسالم داشته باشید، امکان بیماری های دیگری مانند بیماری های قلبی و عروقی افزایش پیدا می کند. اگر بیماری لثه را درمان نکنید، خطر لخته شدن خون و سکته مغزی افزایش پیدا می کند. بسیاری از افراد به دلیل مشغله زندگی، به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت کمی می دهند، اما باید توجه کرد این مسئله بسیار اهمیت دارد و توجه نکردن به آن عواقب بدی را به دنبال خواهد داشت. استفاده از مواد غذایی ناسالم، مصرف نوشیدنی های الکلی، سیگار کشیدن، فشار عصبی و استرس بسیار بر سلامت دهان و دندان تاثیر گذار می باشد. به طور کل مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C و A، میوه و سبزی، غذا های ترد دارای آب زیاد، غذا های سرشار از کلسیم و فسفر بر سلامت دهان و دندان بسیار تاثیر گذار می باشند. در زیر مواد غذایی مفید برای سلامت لثه ها را بیان می کنیم:
- سیب: همواره مصرف سیب در توصیه های پزشکی بوده است و تاکید شده که سیب دارای خاصیت تمیز کنندگی می باشد و تمام جرم و پلاک دندان را از بین می برد.
- بادام: بادام به دلیل داشتن کلسیم بالا و شکر اندک، گزینه مناسبی برای تقویت دندان ها می باشد. هم چنین به دلیل داشتن زینک ابتلا به بیماری های لثه را کاهش می دهد.
- هویج: هویج به دلیل داشتن ویتامین A برای تقویت مینای دندان مفید می باشد. هویج همانند سیب به طور موقت سبب تمیز شدن دندان ها می گردد.
- پیاز: پیاز خاصیت میکروب کشی دارد، به همین علت بسیار مناسب برای لثه های سالم می باشد.
- پنیر: پنیر با داشتن نوعی پروتئین به نام کازئین و هم چنین داشتن مقدار زیاد کلسیم برای مینای دندان بسیار مفید می باشد.
- کرفس: کرفس از دسته سبزیجات های ترد است و مقادیر زیادی فیبر دارد. منظور از ترد بودن آن یعنی هنگام خرد شدن به مقدار زیادی بزاق نیازمند است. بزاق سبب خارج شدن غذا و باکتری های بین دندان می گردد و به همین بابت برای سلامت دندان ها و لثه بسیار موثر است.
- بادام هندی: بادام هندی همانند سیب و هویج به تمیز شدن دندان ها کمک کرده و سبب تولید بزاق دهان می شود.
- کلم بروکلی: کلم بروکلی به جهت داشتن کلسیم و ویتامین C بالا و هم چنین داشتن مقادیر زیاد آهن برای حفظ مینای دندان و سلامت لثه ها بسیار مفید است.
- سیر: سیر به علت داشتن خاصیت میکروب کشی برای کاهش بیماری های لثه بسیار مفید می باشد.
- شیر : شبر به موجب داشتن مقادیر زیاد ویتامین Dو کلسیم، برای سلامت دندان ها و لثه نقش موثری دارد.
- گلابی : گلابی می تواند با خنثی کردن اسید دهان، آثار مخرب اسید ها بر روی مینای دندان را بهبود بخشد و به سلامت دندان و لثه کمک کند.
- کشمش: کشمش بدون قند سبب کاهش رشد باکتری های دهان و دندان شده و به سلامت دندان ها و لثه کمک می کند.
- زنجبیل: زنجبیل علاوه بر از بین بردن بوی بد دهان مانع از رشد باکتری های دهان و دندان می شود.
- گوشت : یک جز مهم از مینای دندان فسفر است که گوشت قرمز با داشتن مقادیر فراوان فسفر برای سلامت دندان و لثه کمک کننده می باشد.
- قارچ های شیتاکی: این قارچ ها خواص ضد باکتری دارند و به همین علت ابتلا به بیماری پریودنتال و بیماری دیگر لثه را کاهش می دهند.
- اسفناج: اسفناج دارای مقادیر زیاد فیبر بوده و توانایی تمیز نگه داشتن دهان و دندان را دارد. با جویدن اسفناج بزاق زیادی تولید شده که ذرات غذا را از روی دندان پاک می کند.
- آدامس بدون قند: آدامس بدون قند با تولید بزاق برای سلامت دهان و دندان موثر می باشد.
- چای : چای با داشتن آنتی اکسیدان از ایجاد پلاک روی دندان جلوگیری کرده و به سلامت لثه و دندان ها کمک میکند.
- آب: آب سبب شسته شدن ذرات باقی مانده غذا، باکتری های دندان و لثه شده و به همین دلیل در سلامت دهان و دندان تاثیر دارد.
- غلات کامل: برای کاهش ابتلا به بیماری پریودنتال و یا التهابات لثه، غلات کامل مانند آرد جو دوسر و برنج قهوه ای بسیار مفید می باشند.
مدت زمان بهبودی بعد از جراحی زیبایی لثه
بعد از انجام هر عمل جراحی، دندانپزشک توصیه هایی برای بیمار دارد که بیمار برای طی کردن دوره نقاهت خود حتما باید با دقت به آن ها توجه کند. نوع روش جراحی و شرایط بیمار، تعیین کننده دوره نقاهت و مدت زمان بهبودی می باشد. بعد از جراحی لثه در روز های ابتدایی بیمار به دارو های مسکن تجویز شده از جانب دندانپزشک نیاز دارد. به طور کل برای گذراندن دوره نقاهت رعایت و انجام توصیه های دندانپزشک مهم ترین عامل تاثیر گذار بر این زمان است.
آیا جراحی زیبایی لثه عوارضی دارد؟
با عدم رعایت درست بهداشت دهان و دندان، باکتری موجود در دهان با ایجاد پلاک روی دندان ممکن است التهاب لثه و یا دیگر بیماری های لثه را ایجاد کند. جینجیویت شکل اولیه بیماری لثه بوده که با رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک منظم و استفاده از نخ دندان می توان از به وجود آمدن آن پیشگیری کرد. اما در صورت ابتلا به جینجیویت اگر درمان نشود، بیماری پریودنتیت که بیماری جدی لثه می باشد، ایجاد می گردد. در این صورت بافت لثه چنان ملتهب شده که دچار خونریزی می شود و در نهایت التهاب وخیم لثه را شکل می دهد. به طور کل جراحی لثه نیز مانند هر جراحی دیگر ممکن است عوارضی در پی داشته باشد که البته عوارض مختصری وجود دارد. در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
-
ورم و خونریزی
خونریزی و ورم بعد از جراحی لثه، احتمال ایجاد عفونت را افزایش می دهد که این خونریزی احتمالا تا حدود ۳ روز بعد از جراحی لثه وجود دارد. بنابراین باید بسیار مراقب باشید و به طور جدی توصیه های دندانپزشک را رعایت کنید.
-
درد بعد از جراحی
درد پس از جراحی بسیار طبیعی بوده و با مصرف دارو های مسکن تجویز شده از جانب دندانپزشک از شدت آن بسیار کاسته می شود.
-
احتمال پوسیگی دندان
فقط در صورتی که بعد از جراحی از رعایت منظم و جدی بهداشت دهان و دندان خود غافل شوید، احتمال پوسیدگی دندان را افزایش داده اید.
منبع : دکتر فاطمه لبافی