آنچه در این مقاله میخوانید
عادات مکیدن انگشت شست در کودکان ساختار دندان را مختل می کند
والدین می توانند نگرانی های زیادی در مورد فرزندان خود داشته باشند. از جمله این نگرانی ها سلامت دهان و دندان کودک است. هر پدر و مادری دوست دارد فرزندش با بدنی سالم و البته ساختار دهان و دندان سالمی بزرگ شود. انواع عادات بدی که از رشد سالم آنها جلوگیری می کند به ناچار تهدیدی برای والدین می باشد. از جمله عادت مکیدن انگشت شست. مکیدن انگشت می تواند مشکلات جدی دهان و دندان مانند اختلال دندان، اختلال ساختار فک و کوچک شدن فک بالا را ایجاد کند.
مکیدن انگشت شست در کودکان در شرایط عادی چقدر طول می کشد؟
در واقع، مکیدن انگشت شست ، به ویژه در نوزادان، به عنوان یک فرآیند نسبتا طبیعی شروع به رشد می کند. این عادات، به ویژه با مکیدن انگشت شروع می شود و یک رفتار بسیار قابل قبول در نوزادان است. نوزاد پس از تولد برای تسکین و ارضای غرایز خود این عادت اکتسابی غریزی را در شکم مادر تکرار می کند.
مکیدن شست یک رفلکس است، برای نوزادان نیز یک حرکت آرام بخش است، اما به عادتی تبدیل می شود که ناخواسته در هنگام جدا شدن از والدین خود به آن متوسل می شوند. این رفتار به خصوص قبل از خواب به اوج خود می رسد، زیرا باعث می شود کودک سریعتر به خواب رود.
مکیدن انگشت در نوزادان یا کودکان می تواند تا سن 3 یا حتی 4 سالگی ادامه یابد. گرچه در برخی نقاط جامعه این امر را عجیب میداند، اما مکیدن انگشت کودک 3 یا 4 ساله را میتوان به عنوان یک رفتار عادی پذیرفت.
اگر کودک در سن 4 سالگی همچنان به مکیدن شست ادامه دهد، به این معنی است که عادت بدی که به ساختار دهان و دندان آسیب می رساند وارد مدار شده است. مکیدن انگشت که کودک ادامه می دهد می تواند به طور جدی به رشد فک و دندان برساند.
مکیدن شست نوزادان یک عمل غریزی و طبیعی است. از سوی دیگر، دلایل مکیدن انگشت در کودکان بالای 4 سال ممکن است کمی متفاوت باشد، بنابراین در چنین مواردی مراجعه به یک متخصص ضروری است.
چه زمانی باید به عادت مکیدن انگشت شست مداخله کرد؟
مکیدن انگشت شست تا زمانی که دندان های دائمی کودک شما ظاهر نشود، مشکلی جدی نیست. از این مرحله به بعد، عادت مکیدن انگشت شست کودک شروع به تاثیر بر سقف دهان و همراستایی دندان ها می کند. مشکلات دهان و دندان ناشی از عادات مکیدن انگشت شست ارتباط مستقیمی با دفعات، طول و شدت مکیدن شست دارد. اگرچه برخی از مربیان و متخصصان معتقدند که عادت به مکیدن انگشت باید بعد از 3 سالگی مداخله شود.
عادات مکیدن انگشت شست چگونه بر ساختار دندان تأثیر می گذارد؟
به محض اینکه دندان های دائمی ظاهر می شوند، مکیدن انگشت به یک مشکل واقعی تبدیل می شود. از این دوره، مکیدن انگشت ممکن است باعث اختلال در ساختار فک، شلوغی دندان ها و کوچک شدن فک بالا شود. شایان ذکر است که مکیدن انگشت شست می تواند بر ساختار کام تأثیر منفی بگذارد.
در واقع پستانک ابزاری است که ساختار دهان و دندان را مختل می کند و عوارضی مشابه مکیدن انگشت ایجاد می کند، بنابراین عادت استفاده از پستانک باید به دقت رعایت شود و در زمان مناسب باید در این عادت مداخله کرد.
شدت و قدرت مکیدن شست فرزند شما عامل اصلی است که تعیین می کند آیا او در آینده با مشکلات مواجه خواهد شد یا خیر. می توان شایع ترین مشکلات دهان و دندان ناشی از مکیدن انگشت در کودکان را به شرح زیر فهرست کرد:
- اختلال اپن بایت: ناهماهنگی در بسته شدن بین دندان های بالا و پایین
- کراس بایت در دندان های خلفی: ناسازگاری که باعث بسته شدن معکوس دندان های بالا و پایین می شود.
- کوچک شدن فک
- کوچک کردن خطوط تنفسی
- عادات تنفسی نامنظم
- بلع ناکافی
- دندان ها کج و منحرف شده
- مشکل در تلفظ به خصوص حروف S و T
- اختلالات گفتاری
- تغییر در فرم صورت
- اختلال در رشد زبان
برای رهایی از عادت مکیدن انگشت شست کودکم چه کنم؟
این سوال که چگونه مکیدن انگشت را متوقف کنیم یکی از گیج کننده ترین سوالات برای والدینی است که فرزندان بالای 4 سال دارند که نمی توانند عادت مکیدن انگشت خود را ترک کنند. برای جلوگیری از مکیدن انگشت، اقدامات مختلفی می توان انجام داد.
در اینجا روشهای درمانی جایگزینی وجود دارد که میتواند راهحلی برای مکیدن انگشت ارائه دهد که میتوانید در خانه یا در معاینه دندانپزشک انجام دهید:
زودتر اقدام کنید: درمان را از لحظه ای که متوجه شوید کودکتان عادت مکیدن انگشت غیرمعمول دارد، شروع کنید.
متقاعد کردن: اولین قانون برای کودک شما برای توقف مکیدن شست این است که خودش را متقاعد کند که نباید شست خود را بمکد.
درگیر شوید: وقتی فرزندتان انگشت خود را برای مکیدن به سمت دهانش می آورد، با نگه داشتن دستش به آرامی به او یادآوری کنید که انگشتش را رها کند. اگر تصمیم به انجام این کار ندارید، توجه او را به سمت دیگری معطوف کنید.
او را به خاطر مکیدن انگشت نصیحت کنید: به کودک خود توضیح دهید که عادت مکیدن انگشت چقدر بد است و عواقب مضری که می تواند داشته باشد.
او را با دلیل اصلی مکیدن انگشتش روبرو کنید: البته اگر کودک شما عمداً به این عادت متوسل شود، به خصوص در شرایط خاصی، این موضوع می تواند درست باشد. اگر ناخودآگاه عادت مکیدن شست را ادامه داد، ابتدا سعی کنید این آگاهی را ایجاد کنید.
به دندانپزشک مراجعه کنید: اگر به دندانپزشکی مراجعه کنید که در سلامت دهان و دندان کودکان تخصص دارد، خواهید آموخت که عادت مکیدن شست کودکتان چگونه است، چقدر بر دهان و دندان های او تأثیر گذاشته است و چه کارهایی می توانید انجام دهید.