روشهای درمانی که در دهه ۸۰ محبوبیت داشتند اغلب باز میگردند اما از برخی از این روشها کمتر استقبال میشود و از برخی بیشتر. یکی از روشهایی که به طرز شگفتانگیزی در طول آن دهه معمول بود، بستن فک افراد بود تا بتوانند وزن خود را کم کنند و اکنون دوباره این روش بازگشت کرده است، البته به شکلی با خطرآفرینی کمتر.
اخیراً محققان دانشگاه اوتاگو و انگلستان در ساخت دستگاه کاهش وزن به نام DentalSlim Diet Control با هم مشارکت کردهاند که با جلوگیری از باز کردن دهان به عرض بیش از ۲ میلیمتر، افراد فقط میتوانند رژیم غذایی مایعات داشته باشند. حاصل این تحقیق اخیراً به صورت مقاله در مجله دندانپزشکی انگلستان به چاپ رسیده است.
بر خلاف روش قدیمی سیمهای متصل به ایمپلنت یا مهاربندها که امروزه نیز بعضاً برای رژیم گرفتن و همچنین شکستگی استفاده میشود، DentalSlim از «دستگاههای مغناطیسی و پیچ و مهرههای قفل ساختهشده بهصورت سفارشی» استفاده میکند. در این وسیله برعکس روشهای قبلی از سیلیکون برای جلوگیری از بریده شدن دهان در هنگام قرار گرفتن در محل استفاده میشود که خوب است.
عکس روش جدید
محققان میگویند DentalSlim در تنفس یا گفتار فرد تداخل ندارد و نسبت به روش قبلی سیمکشی فک که اغلب منجر به بیماری لثه، محدودیتهای دائمی حرکت فک و حتی شرایط روانی میشود، کمتر تهاجمی و خطرناک است.
یکی از بدترین عناصر روش قبلی سیمکشی فک، خطر خفگی در صورت استفراغ کاربر بود. DentalSlim با ارائه ابزار باز کردن قفل به کاربران، از این خطر جلوگیری میکند. البته به نظر میرسد تقلب برای استفادهکنندگان راهی آسان باشد، اما هیچ شرکت کنندهای در یک مطالعه اخیر گزارش نکرده است که از این کلید برای باز کردن مجدد فکها استفاده کرده است. افرادی که در این آزمایش شرکت میکردند طی دو هفته به طور متوسط ۶.۳۶ کیلوگرم (۱۴ پوند) وزن کم کردند. «زیبایی آن این است که به محض اینکه دستگاه به بیماران مجهز شود، پس از دو یا سه هفته میتواند آهنربا را از آن جدا کند. سپس آنها میتوانند با رژیم غذایی محدودتر ادامه دهند و سپس دوباره تحت درمان قرار بگیرند.» پروفسور پل برونتون، نویسنده اول مقاله اظهار کرده است که «این روش یک گزینه غیرتهاجمی، برگشتپذیر، اقتصادی و جذاب برای روشهای جراحی است».
جند نکته را بایستی در مورد استفاده از این روش در نظر داشت:
بیمار در مدت زمان قفل شدن فکها بایستی از رژیم مایع استفاده کند. تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن در این مدت بسیار حیاتی میباشد و نیاز به مشاوره تغذیه دارد؛ زیرا عدم رعایت صحیح رژیم میتواند به عوارض کمبود مواد مغذی منجر شود.
استفاده از این ابزار برای مدت طولانی ممکن نیست. در طولانیمدت احتمال تبعیت از مداخله و نیز رعایت رژیم غذایی با تأمین تمامی مواد مغذی مورد نیاز پایین میآید.
حتماً بیماران بایستی برای زمان کنار گذاشتن این ابزار آموزش کافی ببینند. در صورت عدم آموزش کافی نه تنها ممکن است وزن فرد به حالت قبل از مداخله برگردد بلکه فرد دچار افزایش وزن بیشتر نسبت به قبل شود.
از آنجا که این روش هنوز تهاجمی میباشد برای افراد دارای اضافه وزن با نمایه توده بدنی ۲۵ تا ۳۰ توصیه نمیشود.
در مطالعهای که اخیراً به چاپ رسیده است، این روش برای افراد با نمایه توده بدنی بالاتر از ۳۰ یعنی افراد چاق استفاده شده است.
مطالعهای که این روش جدید را مورد ارزیابی قرار داده است تنها بر روی ۷ نفر بزرگسال چاق انجام شده است و بیماران به مدت ۲ هفته پیگیری شدهاند. در این مدت افراد بهطور متوسط ۳۶/۶ کیلوگرم وزن کم کردهاند؛ بنابراین اثرگذاری این روش در عموم افراد چاق و نیز اثرگذاری این روش بهصورت طولانیمدت مشخص نیست. مطالعاتی که قبلاً بر روش Jaw wiring و کاهش وزن کار کردهاند نشان دادهاند که علیرغم کاهش وزن شدید در کوتاه مدت این روشها در طولانیمدت کارآمد نبودهاند و وزن افراد به مقادیر قبلی باز گشته است. همانگونه که در این مقاله نیز مقداری افزایش وزن را پس از گذشت دو هفته از برداشته شدن ابزار نشان داده است؛ بنابراین یافتههای این مطالعه بایستی محتاطانه استفاده شوند.